21. 12. 2018.

ЧЕТВРТИ ДАН МОБИЛНОСТИ


ИЗВЕШТАЈ СА ЧЕТВРТОГ ДАНА МОБИЛНОСТИ

Време одржавања: 28.11.2018. године, од 9:00 до 13:15 часова.
Место одржавања: Улица Каио Марио бр. 14/а, Рим, Италија.

Четвртог дана мобилности организатор нас је упознао са могућностима коришћења неформалних метода у формалном образовању.

Након кратког уводног дела,  у коме смо упознати са неформалним методама, подељена су нам упутства за рад на терену под називом “Римски бинго”. У току рада на терену бисмо се ставили у улогу ученика док би по повратку анализирали методе из угла наставника.
Требало је да се организујемо и поделимо у групе али да буду мешовите, односно да су чланови тима из различитих земаља. Састављене су три групе од по четири члана. Прва група се састојала од чланова из Србије и Литваније, друга група из Србије и Румуније док су трећу групу чинили чланови из Румуније, Србије и Летоније. Након поделе у групе добили смо временско ограничење од 160 минута да осмислимо задатак, да урадимо теренски рад и вратимо се у просторије.

Начин реализације задатка, који је за све групе био исти, и методе које ће користити су зависиле искључиво од креативности чланова тима.

По обављеном задатку групе су се вратиле у просторије и вршена је анализа учињеног кроз дискусију. Групе су, вођене организатором, размениле своја искуства у току реализације теренског рада, закључака до којих су дошли о методама које су користили, разлоге због којих су поједине методе користили у специфичним задацима.

Након дискусије и размене мишљења организатор нам је пустио примере добре праксе кроз које је  истицао корисност неформалних метода, могућности које те методе нуде и начине реализације наставе кроз ове методе.

На самом крају радионице обављени су организациони договори за сутрашњи дан, у коме је планирана посета локалној школи.

Нема коментара:

Постави коментар