27. 12. 2018.

NAŠI UTISCI



УТИСЦИ СА МОБИЛНОСТИ НАСТАВНИКА У ОКВИРУ ЕРАСМУС+ ПРОЈЕКТА „Stepping Stones To Modern School“



Курс: Project and Competence Based Learning

Организатор: Enjoy Italy di Alessandro Gariano

Време трајања мобилности: 26.11.2018.-02. 12. 2018.

Учесници: Славица Јевић, Александра Крстић-Јовић, Витомирка Младић, Игор Лешчешен, Љиљана Рехнер


У интернационалном окружењу учесника из 12 земаља (учесници курса били су из Шпаније, Португалије, Француске, Турске, Грчке, Румуније, Литваније, Летоније, Бугарске, Словачке, Финске и Србије) организатор је држао предавања, за свих 39 учесника на четири курса у оквиру Ерасмус+ програма.

Осим похађања курса, имали смо времена и да упознамо знаменитости града. Ово је веома корисно и незаборавно искуство, те бисмо желели делић поделити са вама.

Вечни град спој је античке, ренесансне и барокне културе као и неокласицизма, који, сваки за себе, имају своју причу. Чувена места и светске знаменитости преплављене туристима, калдрма у центру и уске градске улице, медитеранска клима и дух космпополитске метрополе пренео се и на нас.

Путем локације за први дан, нисмо могли а да се не заустављамо на сваком кораку, истражујући град у новембраско јутро.

Велелепна и ужурбана Пјаца Венеција и на њој Пaлата Венеција, задржале су нас истог трена.

У наставку пута открили смо да се античке ископине и ренесансне грађевине смењују на сваком кораку.

Уводно предавање на ком смо се упознали са осталим учесницима, наставницима и колегама из 12 европских земаља, одржало се у старој палати подно брда Палатино, једног од седам брда на којима је Рим основан и једном од најстаријих делова града из доба императора Августа.

Почетна излагања дала су нам идеје на којима треба се заснива школа будућности и огледе нових трендова у образовању.

Журили смо све да видимо, па нас је пут првог дана, након предавања, повео покрај реке Тибар, преко најстаријег моста у граду и речног острва Исола Тиберина, у област Траставере, дуж локалних уличица све до Пјаце Гарибалди са које се величанствени поглед на град мешао са златним заласком сунца. Небо над Римом било је у безброј боја, а ми хиљаде корака, хиљаде километара, хиљаде речи удаљени од дана кад смо почели са нашом Ерасмус+ причом.

Искуство које смо стекли током ових неколико дана мобилности, поред оног стручног и туристичког аспекта, значајно утицало и на наше виђење себе и других, као и поређење нове средине у односу на нашу. Шетња кроз лепоте Рима нас је подстакла на дубоко промишљање цивилизацијских тековина као и преиспитивање односа према нашим коренима. Посматрајући то културно и историјско богатство увиђали смо колико је важно ослањати се на своје ресурсе, који свакако да постоје и значајни су извори будућег напретка.

Нема коментара:

Постави коментар