10. 12. 2018.

ODGOVORAN ODNOS PREMA ZDRAVLJU


STEPPING STONES TO MODERN SCHOOL "ALEKSA ŠANTIĆ" STEPANOVIĆEVO, SRBIJA

ПОНЕДЕЉАК, 10. ДЕЦЕМБАР 2018.




Odgovoran odnos prema zdravlju podrazumeva da učenik koristi znanja, veštine i usvaja stavove radi očuvanja i unapređivanja psihofizičkog zdravlja.

Odgovoran odnos prema zdravlju uključuje razvijanje svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, znanja o osnovnim činiocima koji utiču na zdravlje i praktikovanje zdravih životnih stilova.

Svojim ponašanjem, kao pojedinci i delovi različitih grupa i zajednica, promovišemo zdravlje, zaštitu zdravlja i zdrave stilove života.

Možemo uočiti opasnosti po zdravlje i donositi odluke značajne za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja i uključivati se u društvene aktivnosti značajne za prevenciju bolesti i očuvanja zdravlja.




U okviru kompetencije, odgovoran odnos prema zdravlju, očekujemo da učenik:

- Poznaje ulogu i značaj vode i sastojaka namirnica, primenjuje pravila i principe zdrave ishrane ( redovnost i važnost doručka, umerenost, raznovrsnost, način prerade namirnica).

- Poznaje osnovne karakteristike nekih bolesti , principe prenosa zaraznih bolesti, i šta ih izaziva i primenjuje mere prevencije, lične higijene i higijene prostora.

- Poznaje moguće posledice bolesti zavisnosti nastalih zloupotrebom psihoaktivnih supstanci uključujući i posledice drugih oblika zavisnosti (npr. Internet, klađenje, dijeteн) i svestan je zdravstvenih , porodičnih i socijalnih posledica sopstvenog izbora.

- Razume uticaj prirodnih pojava i industrijskih proizvoda (farmaceutskih, tehničkih, hemijskih itd.) na zdravlje, čita deklaracije i uputstva na proizvodima, sluša savete stručnjaka i prema njima postupa.


- Prepoznaje sigurnosne i zdravstvene rizike u životu i radu, primenjuje mere zaštite, predviđa i izbegava opasne situacije, poznaje načine pružanja prve pomoći i svojim ponašanjem promoviše zdravlje i sigurnost.

- Bira stil života i navike imajući na umu dobre strane i rizike tog izbora. Razume da je stil života stvar ličnog izbora i preuzima odgovornost za svoj izbor.

- Ume da pruži prvu pomoć

Нема коментара:

Постави коментар