10. 11. 2018.

PREDUZIMLJIVOST I ORJENTACIJA KA PREDUZETNIŠTVU

STEPPING STONES TO MODERN SCHOOL "ALEKSA ŠANTIĆ" STEPANOVIĆEVO, SRBIJA
СУБОТА, 27. ОКТОБАР 2018.



Preduzeti nešto, pokrenuti se i delovati su osobine koje krase sve ljude koji su uspeli da načine promene, kojima su obezbedili sebi i okolini boljitak. Kažu preduzetnik se rađa, pri tome ovde ne mislimo na osobu koja se bavi određenim ličnim poslom. Kada spominjemo da je neko rođen za vođu prvenstveno mislimo na njegove sposobnosti da menja, da čini, da vuče i pri tome preuzima rizik, ume da planira i upravlja. Razvoj ovakvih karakteristika ličnosti osnažuje osobu ne samo u njenom privatnom životu i u društvenim interakcijama, već i na radnom mestu.
Da bi se u vreme dinamičnog razvoja informacionih tehnologija uklopili u potrebe društva u kome žive mladi bi još u toku školovanja, a u skladu sa nivoom obrazovanja, trebalo da se susretnu sa kompetencijama koje će ih pripremiti za opstanak i napredak u poslovnom svetu.





Preduzetništvo predstavlja ključnu kompetenciju koja podrazumeva sposobnost pojedinca da sam podstakne promene i sposobnost da prihvati i prilagodi se inovacijama. Uključuje preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke, pozitivne ili negativne, razvoj vizije, postavljanje ciljeva i njihovo ostvarivanje, kao i motivaciju za uspeh. 


Sposobnost pojedinca da pretoči ideje u dela prepoznaje se kao preduzetništvo, a podrazumeva kreativnost, inovativnost i spremnost za preuzimanje rizika, kao i sposobnost planiranja i upravljanja. 

Ova kompetencija je specifična po tome što ona povezuje usvajanje znanja, veština i stavova sa njihovom praktičnom primenom. U samoj srži preduzetničke kompetencije je sposobnost prepoznavanja konteksta u kojem pojedinac deluje i reagovanje na prilike koje mu se pružaju. Osmisliti i načiniti nešto što do sada niko nije.

Obrazovanje može značajno da doprinese izgradnji preduzetničkih stavova, znanja i veština. Ono je mnogo više od obuke za započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata. Preduzetničko obrazovanja podrazumeva i razvoj ličnih osobina i veština poput kreativnosti, inicijative, samopouzdanja, i mnogih drugih. 

Preduzetništvo predstavlja ključnu kompetenciju i nije usmereno ka tome da pretvori sve učenike u poslovne ljude, već da promoviše preduzetnički način razmišljanja.

Pokreni se! 

Kompetenciju preduzetništvo posmatramo kao koncept koji promoviše preduzetnički način razmišljanja i razvoj ličnosti koja je sposobna da proaktivnim delovanjem efikasno funkcioniše u društvu.


PREDUZIMLJIVOST I ORIJENTACIJA KA PREDUZETNIŠTVU bi trebalo da osposobe učenika da
  • prepoznaje mogućnosti i ideju pretvori u akciju
  • pokazuje inicijativu i orjentiše se ka ostvarivanju cilja i postizanju uspeha
  • razvija nove veštine koje primenjuje u praktičnom radu
  • bude spreman za učestvovanje u timskom radu
  • razvija ideje, obrazlaže ih i pregovara u timu
  • ume da iskaže i zastupa svoje ideje
  • ume da utiče na druge kroz razvoj veština javnog govora, pregovaranja i rešavanja konflikta
  • učestvuje u aktivnostima sa drugima u okviru svoje uloge u timu
  • stiče svest o sopstvenim potencijalima i interesovanjima
  • razvije karakteristike ličnosti koje čine osnovu preduzetničkog duha (samopouzdanje, liderstvo, timski duh, samostalnost, kreativnost, spremnost za preuzimanje rizika…)
  • stiče specifične poslovne veštine i znanja o tome kako osnovati preduzeće i uspešno ga voditi
  • radi na konkretnim preduzetničkim projektima i aktivnostima
  • razvije svest o mogućnostima samozapošljavanja i preduzetništvu kao opcijama za poslovnu karijeru nakon završetka školovanja

Нема коментара:

Постави коментар